Olen viime viikot pakertanut erään varsin työlään mantsan esitelmän kimpussa. Kyseisen työn idea on valita jokin Euroopan maista ja esitellä se. Oma valintani on Kreikka, mutta kirjastosta tietoa kaivellessani en löytänyt muuta kuin matkaoppaita, joissa fiilisteltiin hotelleja ja delfiinejä... Näiden kisäksi ainoa löytämäni kirja oli reseptikirja nimeltään "Ruokasuosikit Kreikka". Lainasin kirjan kulttuuriosiota varten ja pian löysinkin itseni haaveilemasta munakoisopaistoksista, viininlehtikääryleistä ja seesamdipistä. Tänä perjantaina sitten kokkasin kreikkalaista papusalaattia jogurtin kera ja leivoin oliivileipää. :) Valitettavasti nuo välimerelliset reseptit eivät taida olla Suomen keittiöön suunniteltuja, joten jouduin säveltämään vähän omiani. Muunmuassa tuoreet härkäpavut ja nippu tuoreita kevätsipuleita vaihtuivat pakastepapuihin ja siihen sipuliin, josta en tunne muuta nimeä kuin "sipuli".
Papusalaatti vielä alkuvaiheillaan. Pakastepavut saivat Välimeren tuntua kastikkeesta, johon sitruunakuorta raastaessa uhrasin keskisormeni raastimelle.
Kreikkalainen papusalaatti
Kastike:
6rkl oliiviöljyä
1sitruunan raastettu kuori ja 2rkl sitruunamehua
1pieni valkosipulin kynsi (murskattuna)
ripaus sokeria
1,3 kg pakastepapuja
150 g maustamatonta fetaa
puolikas sipuli
tillisilppua
2 kovaksi keitettyä munaa
(kreikkalaista jugurttia tarjoiluun)
Valmista kastike vatkaamalla yhteen öljy, sitruunan kuori, mehu, valkosipuli ja ripaus sokeria. Keitä pavut suolatussa vedessä. Valuta ja pistä salaattikulhoon. Sekoita kastike, pavut, feta ja paloiteltu sipuli. Ripottele koristeeksi tilliä ja paloittele/viipaloi päälle keitetyt munat. Tarjoa jugurtin kera.
Kommentit