Nonniis... Varoitus; Vaikka kello viiden teepöytään asetellut marmeladistruudelit, syyskuun auringon lämmin loiste ja Muumimamman tajuton marmeladivarasto antavat kotitekoisista säilykkeistä, mössöistä ja marmeladeista varsin idyllisen kuvan, se on kaikkea muuta. Kahden kilon porkkanoiden raaston jälkeen lopputulos on kyllä oikein makea, lämpimän mausteinen ja kipeän ranteen arvoinen... Porkkanamarmeladisatsin valmistuttua osaat kuitenkin arvostaa taas vähän enemmän isovanhempiasi sekä muuta varvikossa ja kasvimaalla ravaavaa marjamummo- sukupolvea ja heidän hillokkeitaan. Se Muumimammankin tajuton marmeladivarasto on oikeasti työn takana. Marjametsässä rämpimisen, sadon perkaamisen, suikaloinnin, raastamisen ja keittämisen jälkeen alat myös inhoamaan(Jos et jo siis aiemmin inhonnut) muumien kellarin tyhjentänyttä, ärsyttävän reipasta urheilija- Hemulia. Kyllä Muumitalon ovet auki pidetään mutta ei kai niidenkään vieraanvaraisuus loputonta ole! :(
Noista totuuksista tai keskisormessani komeilevasta laastarista huolimatta kehottaisin teitä kumminkin koklaamaan tätä porkkanamarmeladi- herkkua. Bongasin reseptin jostain lehdestä, minkä sivuilta se päätyi leikekirjaani ja lopulta käytännön testiin. Muokkailin ohjetta vähän omin nokkineni ja olen rouheaan porkkanasäilykkeeseen niin tyytyväinen, että jaankin ohjeen ja pari kuvaa teille:
Kitraan tarvitset:
2kg porkkanoita
kolmen sitruunan mehut
yhden sitruunan hienoksi raastettu kuori
yhden appelsiinin karkeaksi raastettu kuori
3dl hillosokeria ja reilu 3dl marmeladihillosokeria ( Päädyin vain käyttämään pussien pohjalliset vaikka ohje määräsikin sokrua peräti kolme dl enemmän. Makeaa siitä näinkin tuli...)
1/2dl vettä
3 kanelitankoa
noin kymmenen kokonaista neilikkaa
2tl suolaa
1tl jauhettua muskottipähkinää
reilu 2tl tuoretta inkivääriä raasteena
Kuori ja raasta porkkanat. (Tuossa kuvassa on vaan murto-osa lopullisesta määrästä)
Laita porkkanat suureen kattilaan. Lisää kanelitangot, sitruunoiden mehut, sitruunan ja appelsiinin kuoret, suola, sokeri ja neilikat. Sekoita hyvin ja nosta yöksi jääkaappiin tekeytymään ja maustumaan.
Lisää seuraavana päivänä muskottipähkinä sekä inkivääriraaste. Kaada sekaan vesi ja kiehauta, minkä jälkeen madalla lämpöä ja keittele seosta noin 45 - 60 min. Jäähdytä ja annostele puhtaisiin lasipurkkeihin. Marmeladi säilyy noin 3 tai 4 viikkoa.
Porkkanamarmeladi pääsi testiin rahkaleipästen pinnalle mutta sitä voi varmaan käyttää paljon mielikuvituksellisemminkin... ;)
Kommentit