Nonniis... Varoitus; Vaikka kello viiden teepöytään asetellut marmeladistruudelit, syyskuun auringon lämmin loiste ja Muumimamman tajuton marmeladivarasto antavat kotitekoisista säilykkeistä, mössöistä ja marmeladeista varsin idyllisen kuvan, se on kaikkea muuta. Kahden kilon porkkanoiden raaston jälkeen lopputulos on kyllä oikein makea, lämpimän mausteinen ja kipeän ranteen arvoinen... Porkkanamarmeladisatsin valmistuttua osaat kuitenkin arvostaa taas vähän enemmän isovanhempiasi sekä muuta varvikossa ja kasvimaalla ravaavaa marjamummo- sukupolvea ja heidän hillokkeitaan. Se Muumimammankin tajuton marmeladivarasto on oikeasti työn takana. Marjametsässä rämpimisen, sadon perkaamisen, suikaloinnin, raastamisen ja keittämisen jälkeen alat myös inhoamaan(Jos et jo siis aiemmin inhonnut) muumien kellarin tyhjentänyttä, ärsyttävän reipasta urheilija- Hemulia. Kyllä Muumitalon ovet auki pidetään mutta ei kai niidenkään vieraanvaraisuus loputonta ole! :(

IMG_7252-normal.jpg

Noista totuuksista tai keskisormessani komeilevasta laastarista huolimatta kehottaisin teitä kumminkin koklaamaan tätä porkkanamarmeladi- herkkua. Bongasin reseptin jostain lehdestä, minkä sivuilta se päätyi leikekirjaani ja lopulta käytännön testiin. Muokkailin ohjetta vähän omin nokkineni ja olen rouheaan porkkanasäilykkeeseen niin tyytyväinen, että jaankin ohjeen ja pari kuvaa teille: 

Kitraan tarvitset:

2kg porkkanoita

kolmen sitruunan mehut

yhden sitruunan hienoksi raastettu kuori

yhden appelsiinin karkeaksi raastettu kuori

3dl hillosokeria ja reilu 3dl marmeladihillosokeria ( Päädyin vain käyttämään pussien pohjalliset vaikka ohje määräsikin sokrua peräti kolme dl enemmän. Makeaa siitä näinkin tuli...)

1/2dl vettä

3 kanelitankoa

noin kymmenen kokonaista neilikkaa

2tl suolaa

1tl jauhettua muskottipähkinää

reilu 2tl tuoretta inkivääriä raasteena

IMG_7171-normal.jpg

Kuori ja raasta porkkanat. (Tuossa kuvassa on vaan murto-osa lopullisesta määrästä)

IMG_7152-normal.jpg

IMG_7202-normal.jpg

Laita porkkanat suureen kattilaan. Lisää kanelitangot, sitruunoiden mehut, sitruunan ja appelsiinin kuoret, suola, sokeri ja neilikat. Sekoita hyvin ja nosta yöksi jääkaappiin tekeytymään ja maustumaan.

IMG_7204-normal.jpgIMG_7195-normal.jpgIMG_7239-normal.jpg

Lisää seuraavana päivänä muskottipähkinä sekä inkivääriraaste. Kaada sekaan vesi ja kiehauta, minkä jälkeen madalla lämpöä ja keittele seosta noin 45 - 60 min. Jäähdytä ja annostele puhtaisiin lasipurkkeihin. Marmeladi säilyy noin 3 tai 4 viikkoa.

IMG_7264-normal.jpg

Porkkanamarmeladi pääsi testiin rahkaleipästen pinnalle mutta sitä voi varmaan käyttää paljon mielikuvituksellisemminkin... ;)

IMG_7268-normal.jpg